Project

Residential complex in the municipality of Horgen

Planning is underway for a new district in the municipality of Horgen in the Swiss canton of Zurich. Located at a development site accessed via Bergstrasse, the new district is to accommodate around 400 residents and more than 300 jobs and is to be built in line with the objectives of the 2000 Watt Society. As one of the planning firms involved in the project, EBP is responsible for planning a wood-construction, residential complex encompassing 36 apartments.

Trift AG is set to build a new district in the municipality of Horgen that will accommodate around 400 residents and more than 300 jobs. The project has been divided up into four sites. The site known as Kuppe distinguishes itself in terms of its location on a plateau that rises steeply above the west shore of Lake Zurich and affords spectacular panoramic views.

Six two-story structures with 36 apartments are to be built at the Kuppe site. Given that the entire district is to comply with the objectives of the 2000 Watt Society, it was clear from the outset that the buildings would be rendered in wood. The entire load-bearing structure from the ground floor up has been planned in wood. The planning of the load-bearing system proved to be especially challenging in terms of the combined building physics and structural considerations, because the apartments on the ground floor and the upper floor were designed to overlap.

The project team also met the special challenge of determining the dimensions of the underground level. With no need for an underground garage – the garage serving the entire district is located on an adjacent site – and given that the buildings have only two stories, there was also no need to include a basement under all of the buildings. This allowed EBP to consider a partial-basement solution for the building complex, a solution that would also enable a lowering of the project’s embodied-energy score. On the other hand, a full underground level would make sense for the foundation so as to avoid the need to use piles to reach bedrock to support the load-bearing system. A solution was ultimately found that provides for a basement covering only around half of the complex’s base area. This solution offers the advantages of a simple slab foundation while accounting for the support of the “flying” portion of the ground floor with concrete ribs embedded in the earth.

Working together with Esch Sintzel Architekten and BGS & Partner Architekten as a part of a general planning team, EBP is providing all of the engineering services, i.e. the planning of the wood structures, the solid construction, the foundation and the foundation pit.

Picture Credits: Esch Sintzel Architekten